Page 478 - Dinh Dưỡng Cận Đại
P. 478
13.12. Đ ộc tố a m in e kích hoạt m ạch (V asoactive A m ines)
Một sô" thực phẩm như pho mát già tuổi (aged cheeses) có chứa calci amin kích
hoạt mạch như tyramin, dopamin norepinephrine, serotonin và histamin, các amin
này đã tác động gây tăng huyết áp, đau đầu và chảy máu não. Mức dư lượng
tyramin trong pho mát camembert là 2000mcg/g trong khi pho m át cheddar chỉ có
120-1500mcg/g. Cá trích muôi có thể có dư lượng tối 3000mcg tyramin/g (28).
TÀI LIỆU THAM KHẢO
1. John N. Hathcock and Keanne I. Rader. Food Additives. Contaminants and
Natural Toxins. In Modern Nutrition Health and Disease. Williams & Wilkins
USA 1998, p.1835-1860.
2. Stevvart M.L. et al. J Am Diet Assoc, 1985, 85: 1585-90
3. Bhagaran HN. Interaction Bg and drugs. In Reynolds RD et al. Vitamin Bg, its
role in health and disease. New York. Alen R Liss. 19985. 401-25
4. Cohen M. Bendich A. Toxicol Lett. 1986: 34: 129: 39.
5. Panzeter P.L et al. Biochem. Biophys Res Commun 1992; 184: 544-48.
6. WHO Copper. In Trace elements in Human Nutrition and Health. Geneva WHO
1996; 123-43.
7. Virgil F. Pairbanks. Iron in medicine and nutrition. In Modern N utrition health
and disease. Williams & Wilkins USA. 1*998 p. 193-221.
8. Fosmire GM. Am J Clin Nutri 1990: 51: 225-7.
9. Raymond F. Burk et al. Selenium. In Modern Nutrition. Health and Disease.
Williams & Wilkins USA. 1998p. 265-276.
10. Nielsen FH. The ultrace elements in Smith KT. Ed. Trace elements in foods.
New York. Marcel Dehkel 1988: 357-428.
11. Longnecker MP. Et al. Am J.Clin Nutr. 1991: 53; 1288-94.
12. Tsutaki et al. M inamata disease. Tokyo Kodansha 1977
13. World Health Organization. Trace elements in hum an nutrition and health.
Geneva. WHO 1996.
14. Coats JR. Toxicology of pesticide residues in food. In Hathcok JN. Ed.
Nutritional Toxicology vol 2. Orlando. PPAcademic Press 1987 249-80.
15. Ecobichon DJ. Toxic effects of pesticides. In: Klaassen CD. Ed. CasaretPs and
Doull's toxicology 5th ed. New York: Mc Graw-Hill 1996; 643-90.
16. Abelson PH. Science 1993; 259: 1235.
17. Dickens F. Jones HEH Br. Cancer 1961: 15: 85-92.
18. Hult K et al.Arch Toxicol, 1982; 41: 313-21.
470